fbpx

Hva er en langstilket rose? Hos mange blomsterforhandlere ser det ut til at roser kommer i noen få størrelser og fasonger, men roser har mye større variasjoner enn det man får tak i tradisjonelle blomsterbutikker i Norge.

Hva er forskjellen mellom langstilkede og kortstilkede roser?

KORTSTILKEDE ROSER – 40 cm

Kortstilkede roser er en veldig vanlig type rose som selges i butikker rundt om i verden. Standard kortstilkede roser er vanligvis rundt 40 cm høye med knopper som vanligvis er 3-4 cm i diameter. Som regel blir knoppene større jo lengre rosene er.

Det finnes også roser som er enda mindre enn standard kortstilkede roser; for eksempel «sweetheart», petit eller miniroser. Dette er grenroser som vokser opp til 30-40 cm med knopper som gir blomster på ca. 2-3 cm i diameter og 3 cm høye.

MIDDELS LANGE ROSER – 50 cm

Middels lange roser er vanligvis 50 cm i lengden med knopper som er omtrent 3 cm i diameter og 5 cm høye.

På grunn av høyden er mellomlange roser et rimeligere alternativ for Valentinsdagen. Middels lange rosebuketter kan variere i pris basert på rosetypen som er brukt i bukettene. På Valentinsdagen er røde roser som regel mye dyrere enn ellers fordi hele verden etterspør røde roser akkurat denne dagen.

LANGSTILKEDE ROSER

Langstilkede roser er vakre og er vanligvis fra 60 cm og oppover med knopper fra 5 cm i diameter og 5-6 cm i høyde. Noen langstilkede roser kan ha hoder på 8-10 cm i diameter og er 6-8 cm høye. Langstilkede roser er som regel sterkere enn kortere roser og har vesentlig lengre levetid. Ved regelmessig stell (rent vann og snitting) kan en langstilket rose holde seg fin i over to uker.

Langstilkede roser er en hybrid av arten Tea rose. Langstilkede roser kom inn på markedet på 1800-tallet etter en vellykket krysning av Tea rose og Perpetual rose. De var fascinerende for folk som aldri hadde sett så store roser før.

Langstilkede roser har ofte en fantastisk aroma og kommer i et utall farger og fargekombinasjoner.

Det er logisk at kortstilkede roser er rimeligere enn langstilkede roser fordi langstilkede roser krever mer arbeidskraft over lengre tid enn korte roser. For å vokse en rosestilk til 80 centimeter må den stelles daglig. Rosene produseres også uten kunstig lys og vokser derfor saktere enn de kortere variantene. Veksttiden for disse rosene kan være veldig variabel og uforutsigbar.

Et interessant faktum er at langstilkede roser må produseres ved ekvator for å oppnå rette stilker, ellers vil stilkene lene seg mot solen og utvikle en bøy. Fargene også utvikler seg også best i disse områdene.

Korte roser kan produseres på kortere tid med mindre arbeidsinnsats og er oftere svakere fordi de er produsert med kunstig næring og kunstig plantelys opptil 24 timer i døgnet. Mange opplever at de korte og billige rosene dør fort når de kommer i hus og det skyldes den plutselige endringen i vekstvilkårene.

Langstilkede roser er en unik gave og skjønnheten er uten sammenligning. De skiller seg veldig ut og skaper et blikkfang i ethvert rom.

Det finnes også ekstra lange roser som er opptil 150 cm høye. Blomstene blir også meget store med kjempestore kronblader. Disse kalles super-premium roser og er vanligvis ikke tilgjengelige i Norge, men kan bestilles for levering hos oss.

Ekstra lange stilkede roser er noe dyrere enn tradisjonelle langstilkede roser, men disse blomstene er veldig imponerende.

Hos AmoRosa kan du finne både enklere buketter (50 cm) eller de elegante langstilkede (70 cm +).

Besøk oss på www.amorosa.no og ta en titt på utvalget av roser og gaver vi presenterer der.